woensdag 7 november 2012

Bali: onze top en flop



Over het algemeen kunnen we alleen maar positief zijn over Bali en Lombok. Het zijn prachtige eilanden met een zalig klimaat, lekker eten en vriendelijke mensen. Er is veel te beleven met een goed evenwicht tussen cultuur en natuur, strand en vulkanen, actief en passief. Kortom yin en yang ...

Tops:
  • Trekking op en rond vulkaan Rinjani op Lombok
  • Onderwaterwereld rond Menjangan eiland, Amed en Gili Air
  • De serene sfeer bij de offerings en ceremonies in de vele tempels.
  • (voor meme) eerste duikervaring

Flops:
  • Weinig of onbestaand publiek transport
  • Gebrek aan verkeersregels waardoor zelfs straat oversteken gevaarlijk is
  • Leuren van verkopers in de buurt van tempels
  • (voor pepe) de stress van de blog



Laatste loodjes ...





De laatste dagen beginnen in het teken te staan van de terugkeer naar Belgie. We hebben maandag nog een laatste keer Wayan opgetrommeld om ons nog naar een paar 'zwarte gaten' te rijden. De eerste stop is bij een watertempel in Bedugul. Jammer genoeg is het een beetje bewolkt (wat er wel vaker het geval is) en kan meme niet haar gedroomde foto nemen. Vervolgens rijden we naar Jatiluwih,een stadje in de heuvels met een prachtig uitzicht op eeuwenoude sawa's (rijstvelden). De omgeving is zelfs genomineerd voor Unesco wereld erfgoed. Op de terugweg bezoeken we nog een paar tempels, en stopt Wayan nog eens bij een lokale warung voor een Balinese specialiteit, nl. het 'cycling pig'. Het is ons op dat moment nog niet helemaal duidelijk dat het eigenlijk gaat over het 'suckling pig', een met kruiden volgepropt speenvarken dat, op een stok gespiesd, een paar uur boven een vuurtje gaart. Pepe houdt het toch maar op 'cycling pig' omdat dat wat meer tot de verbeelding spreekt. We hopen alleen dat het niet een paar dagen in onze maag blijft ronddraaien.

Onze laatste dag staat traditiegetrouw in het teken van 'pakjes'. We geven ons over aan de Ubud 'pasar' (markt) en slenteren door de honderden stalletjes. We worden telkens onmiddellijk overspoeld door lokale verkopers. Met de nodige 'bargaining'-skills lukt het ons om af en toe een verkoper te ergeren. Het blijkt nl. dat ze graag een eerste klant hebben 'for good luck'. We maken gretig gebruik van dat bijgeloof en doen een paar goede zaakjes. Na elke deal zegent de verkoper zijn shop met onze geldbriefjes. Het is wel redelijk vermoeiend om voor elke aankoop een half uur te moeten palaveren. We zijn dan ook blij dat we tegen happy hour rond zijn ...

Woensdag om 21.30u lokale tijd nemen we het vliegtuig terug naar Amsterdam. We landen donderdag om 8u en zijn rond de middag weer in ons geliefde Belgie ... Tot binnenkort!

M&P

dinsdag 6 november 2012

Fietstocht door de rijstvelden



Om al een beetje in de vlaamse sfeer te komen, spelen we op zondag wielertoerist. Het parcours strekt zich uit over 25 km door het balinese platteland en is met stip de makkelijkste tocht ooit. We worden immers met een busje naar de kam van vulkaan batur gebracht om daarna gewoon met de fiets naar beneden te bollen. Enkel sturen en vooral remmen dus. We zien er wel vreemd uit. Een tiental withuiden met een helm aan die als een slang van mountainbikes door de rijstvelden zoeven. Gelukkig komt hier dagelijks zo een stoet voorbij dus de mensen zijn niet al te verwonderd.



Onderweg staan een paar stops op het programma :
  • Bezoek aan koffieplantage, en uiteraard de aanpalende shop
  • Bezoek aan een authentiek gezin om te zien hoe ze leven en werken. Waarbij we ons toch even afvragen hoe wij zouden reageren als er elke dag een groep jappen in ons huis zou staan om te zien hoe we wassen en patatten schillen?
  • Stop bij de rijstvelden waar de toerist ook es met wat aren mag kloppen (soort open bedrijvendag)
Dit alles keurig afgesloten met een lunchbuffet in het restaurant van de eigenaar van het reisbureau, een aussie in dit geval. Tot zover de local touch...

Maar het tochtje op zich is wel de moeite en de gids geeft op een heel humoristische manier interessante info.

Wist je bijvoorbeeld dat ...
  • De jongste zoon in het gezin het huis en de grond krijgt van zodra hij trouwt? In ruil zorgt hij voor mammie en pappie.
  • Een derde van het inkomen gaat naar de dagelijkse offerings en ceremonies.
  • De duurste koffie ter wereld gemaakt wordt door civetten kaka ? De poezen verorberen de lekkerste bonen en die worden na vertering uit de uitwerpselen gevist . In NY zouden ze 80 dollar vragen voor 1 kop van deze luwak koffie.

  • Jongens voor 3 jaar de gevangenis ingaan als ze een meisje zwanger maken en niet willen trouwen? Het wordt zelfs 10 jaar als ze gaan lopen ...
  • Er nog elke dag hanengevechten plaatsvinden in de dorpen. De mannen masseren dagelijks de haan tot ongenoegen van hun vrouw. De politie strijkt bij de gevechten een deel van de winst op om een oogje dicht te doen.
  • Balinezen niet samen eten? Eten is een moment van privacy. Moeder kookt 1 keer per dag en legt alles in een kast. Iedereen pakt koud eten als ze honger hebben. 2 maal per jaar eet de familie samen als de papa kookt.
pepe gestrikt door spin
  • Er megagrote spinnen bestaan die zelfs vogeltjes strikken in hun web?
  • Vrouwen al het zware werk moeten doen zoals zakken cement de heuvel op sleuren voor onderhoud aan de tempels. Ze dragen tot 65 kg ?!
  • De beelden en pilaren in de tempel versierd zijn met witte en gele doeken. Wit voor goed en geel voor heilig. Toevallig ook de kleuren van het vaticaan?
  • Sommige mensen eerst 5 jaar begraven worden en dan terug opgegraven om te cremeren tijdens een massaceremonie
  • Bij het huwelijk de 6 voorste tanden gelijk worden gevijld met een mes. Dit ritueel dient om het lichaam te zuiveren van de 6 hoofdzonden. Maar het zou vooral heel pijnlijk zijn, want soms wordt er tot op de zenuw gevijld om een rechte lijn te krijgen. Rechte tanden zonder orthodont en een pak goedkoper !

zaterdag 3 november 2012

Tempels, ceremonies en offers ...


Omdat publiek transport in Bali nogal problematisch is (zie vorige posts) besluiten we de rest van de vakantie door te brengen in het gezellige Ubud om van daaruit nog enkele daguitstapjes te doen. En na de ervaring met de scooter en het lezen van een horror-artikel over het 'zelf rijden met een huurwagen' besluiten we vanaf nu over te schakelen op auto-met-chauffeur. Voor de prijs moet je het trouwens niet laten want de chauffeur krijg je er bijna gratis bij.

Zaterdag plannen we een rondrit die volledig in het teken staat van tempels, ceremonies en offers (al is inplannen een beetje overdreven omdat je dit alles om elke straathoek terug kan vinden). Onze vriendelijke chauffeur (Wayan) pikt ons op om 9u en brengt ons eerst naar Bangli. In de plaatstelijke Kehen tempel is er blijkbaar een ceremonie gaande die maar om de 10 jaar plaatsvindt. Het is een beetje onduidelijk waarvoor de ceremonie juist dient, maar volgens Wayan is het zo'n beetje voor alles en iedereen. De tempel is alleszins prachtig versierd en de altaartjes staan vol met kleurrijke 'offerings'. Het zijn soms echte juweeltjes die bijna sprookjesachtig aandoen als peperkoeken huisjes. Overal zijn mensen in hun mooiste pakken aan het bidden terwijl ze besprenkeld worden met 'holy water'. We vallen er als enige toeristen een beetje uit de toon, maar iedereen lacht ons vriendelijk toe.

Vervolgens zetten we koers richting Pura Besakih. Dit tempelcomplex staat aan de voet van de vulkaan Gunung Agung, de heiligste plaats van Bali, en wordt dan ook beschouwd als de 'moedertempel'. Een bezoek blijkt voor menig toerist echter een negatieve ervaring te zijn omdat de lokale bevolking er al te zeer je geld probeert te rollen. Zo vragen zelfverklaarde gidsen belachelijke bedragen om zgn 'verboden' tempels te bezoeken, of proberen ze je binnen te lokken voor een foto om je vervolgens een hoge boete aan te smeren. Zelfs Wayan is er niet echt gerust in en bespreekt tijdens de rit uitvoerig alle mogelijke scenario's die zich kunnen voordoen.

Gelukkig zijn meme en pepe ondertussen al wel een en ander gewoon, en banen we ons met een paar beproefde technieken makkelijk een weg tot het hart van de tempels. Zo helpen een paar woorden Oostvlaams dialect, halsstarrig negeren en stoicijns doof zijn, je al een eind vooruit. Maar vooral het 'groep-hoppen' blijkt andermaal bijzonder efficient. Deze techniek bestaat erin dat je tussen een paar groepen blijft slenteren, en zo stelselmatig mee naar je doel schuift. Op deze manier begrijpt niemand goed tot welke groep je eigenlijk behoort. En als je toch wordt aangesproken kan je je nog altijd voordoen als lid van de andere groep.

We komen zonder kleerscheuren terug bij de auto, en zijn ondertussen wel aan een knabbel toe. Wayan rijdt met ons naar een lokale warung waar we gewoon de dagschotel krijgen. Het eten is bijzonder lekker en lijkt in niets op het toeristen-schotels die we gewend zijn. Echt creatief kan je het kleine resto wel niet noemen, want een menukaart hebben ze niet, en blijkbaar serveren ze sinds mensenheugenis alleen dezelfde dagschotel ...

Na de lunch bollen we verder naar de 'bat-cave'. Deze tempel staat aan een grot en de wanden zitten vol met vleermuizen, die de altaren systematisch onderkakken. Volgens de legende zou de grot doorlopen tot in de Pura Besakih, een paar tientallen km's verderop, en bewoond worden door een gigantische slang die leeft van vleermuizen. De stank die uit de grot walmt, en het aanzicht van de duizende beesten doet ons dit graag geloven. Wij voelen ons niet echt geroepen om de grot ver te verkennen ...


De laatste stop van de dag ligt wat verderop in Klungkung, een oude hoofdstad van Bali. We bezoeken het het zgn. 'Palace of justice'. Het is een mooi pavilioentje dat oude koningen gebruikten om met hun adviseurs te overleggen over allerhande problemen binnen het koninkrijk zoals bvb justitie. De koning werd daarbij klaarblijkelijk geholpen door sprekende schilderingen op het plafond waarop straffen voor allerhande 'misdaden' staan afgebeeld. Een greep uit het aanbod : bij mensen die regelmatig ongepast gas verspreiden (protten dus) in het bijzijn van anderen wordt het rectum uitgetrokken (wie het schoentje past ...), stoute kindjes die niet naar mama en papa luisteren worden in stukken gezaagd, en van macho's die te veel vrouwen versieren worden de edele delen verbrand, ... Na zoveel gruwelijkheid rijden we snel terug naar Ubud, en geven we ons graag over aan een welkom 'happy hour'.




Tirta Gangga: waterpaleis en tempel


Op donderdag laten we de paradijselijke gili-eilanden achter ons en we nemen opnieuw de fast boat naar Bali. Net als de eerste keer zijn we blij als we land zien verschijnen. De kapitein laveert de boot met hoge snelheid tussen de metershoge golven en heel wat passagiers - waaronder meme die nochtans een toeristil heeft genomen - krijgen een bananenkleur.

We rijden direct door naar Tirta Gangga, een klein dorpje in Oost Bali. Na een korte siesta wandelen we naar het waterpaleis, een idyllisch oord waar menig koppel trouwfoto's komt nemen. Waterpartijen, fonteintjes, beelden en bloemen vormen het decor van dit Efteling-park. We chillen op een bankje, nemen een plons in het (ijs)koude water van een van de zwembaden en wachten uiteindelijk de sunset af met een boek.

's Morgens wagen we ons aan de Lempuyang tempel. Deze is de belangrijkste tempel van Oost-Bali en ligt op de top van een heuvel. We moeten ongeveer 700 meter klimmen via 1700 trappen (of meer dan 3x de Romboutstoren op). De tempel maakt verplicht deel uit van de belangrijke rituelen of ceremonies van de Balinezen. Ze moeten dan immers voor elke windrichting een specifieke tempel bezoeken die gewijd is aan een bepaalde god en gekenmerkt wordt door een kleur (wit, rood, geel of zwart). Het ritueel wordt altijd afgesloten met een bezoek aan de centraal gelegen moedertempel in Besakih. Ook voor de tussenwindrichtingen zijn er tempels, dus wie veel tijd heeft, kan per gebeurtenis (bv een crematie) 9 tempels bezoeken.

Het weer is bewolkt maar wel warm en plakkerig. Onderweg worden we op sleeptouw genomen door een Balinese familie die komt bidden voor goed geluk. Het complex van Lempuyang bestaat uit meerdere tempels die allemaal in witte steen zijn opgetrokken.
Na ongeveer 2u klimmen door een tropisch woud bereiken we de top waar we al onmiddellijk een crematieceremonie kunnen meemaken. Bij het overlijden wordt het lichaam gecremeerd en in zee of in de rivier uitgestrooid.

Na 12 dagen volgt dan de tweede ceremonie waarbij de familie gaat bidden in verschillende tempels. Een essentieel onderdeel is het heilige water dat men bij de start van de crematie gaat halen in de zee om op die manier de voorouders deel te laten uitmaken van de ceremonie. Dat water wordt vervolgens in de verschillende tempels gewijd en uiteindelijk meegenomen naar de familietempel waar het gebruikt wordt bij de dagelijkse offerings. Al kregen we her en der wel varianten van de ceremonie te horen.



In de namiddag tuffen we in een keer door naar Ubud. Pepe laat verschillende keren vallen dat hij toch wel een "massaas" zou kunnen verdragen na het vele trappenlopen. Meme vindt dat een strak plan en dus sluiten we de dag af met een Balineze massage al kiezen we deze keer wel voor de soft versie.