
Voor we opnieuw op pad gaan, doen we nog een ochtendwandeling langs onze privé beach naar Arch Rock, een rots in de vorm van een triomfboog. Het strand is compleet verlaten en de oceaan strekt zich eindeloos uit.

Daarna zetten we koers naar Knysna, uit te spreken als naais-na. Knysna ligt in een lagune vlak aan de Indische oceaan. De temperatuur loopt op tot 40 graden en zelfs pepe is helemaal van de warmte gepakt. Een wandeling zit er niet echt in, dus we boeken een boottochtje naar het Featherbed Nature reserve. Het gebied kreeg de naam 'featherbed' van schippers die de lagune bestempelden als een donsbedje na de ruige golven van de oceaan. De boot zit vol kranige 60 plussers die duidelijk van hun pensioen genieten. Maar absoluut niet te onderschatten...

Op donderdag rijden we door naar het 'de Hoop nature reserve'. De laatste honderd kilometer hobbelen we op stoffige gravel banen. In het dorpje 'Ouplaas' gaan we shoppen in de lokale 'redneck'-winkel. Tussen de boormachines, hamers en schroevendraaiers vinden we zowaar een paar blikken die we als eetbaar beschouwen. In de diepvries ligt een hoop vlees en we pikken er iets uit dat we kunnen identificeren. We hobbelen nog een tiental km verder tot de ingang van het park. We proberen een rondavel te versieren maar alles is volgeboekt en we moeten de tent opzetten.

Nadat meme het bord over de slangen, schorpioenen en ander moois heeft gelezen, klinkt kamperen plots wat minder romantisch. Pipi in het midden van de nacht zit er deze keer niet in. Slapen ook niet... Bovendien is ook het restaurant volledig volgeboekt. Het vlees is ondertussen netjes ontdooid maar het is zo'n brij dat we beslissen om toch maar een 'zak' te eten. Lekker gezellig in het donker tussen het ongedierte .. low-budget reizen heeft ook een prijs.

We overleven wonderwel de nacht en doen 's morgens een wandeling langs het water en spotten andermaal tientallen vogels, elanden, bavianen en bontebokken. We rijden verder richting de sneeuwwitte duinen in de hoop (!) een paar walvissen te kunnen zien vanaf de kust, maar veel schuim later moeten we afdruipen zonder. Toch is het parkje wel de moeite.

In de namiddag rijden we verder tot kaap Agulhas, het meest zuidelijke punt van afrika. Buiten een vuurtoren en een steen die zegt dat je op het 'mees suidelijk punt van afrika' bent valt er niet zo heel veel te beleven. Hoofdattractie van de dag was allicht meme die vergeefs het betreffende monument probeert te beklimmen. De jappen vonden het zelfs grappig ...

In de late namiddag rijden we door naar Hermanus. Het stadje staat bekend voor de vele walvissen die er tijdens de zuidelijke winter naartoe migreren om zich voort te planten. Het wordt onze laatste kans om de mastodonten te kunnen spotten. Na het ontbijt twijfelen we nog om andermaal een boottocht te boeken, maar zodra we aan de baai toekomen staan er al tientallen mensen toe te kijken. Het wemelt er werkelijk van de walvissen.

Ze naderen zelfs tot op een paar tientallen meters van de kust. Meme slaagt er met gemak in het wereldrecord 'walvissen in alle mogelijke poses fotograferen' te verpulveren. Walvis ondersteboven, walvis die springt, walvis die duikt, walvis onder water .. allemaal vereeuwigd op de gevoelige plaat. Tot overmaat van ramp raakt op een cruciaal moment de sd-kaart zelfs vol ?! Jammer van 'walvis die springt' - take 123 ...
Weetje van de dag: er bestaan 2 soorten walvissen nl. walvissen die door meme gefotografeerd zijn, en de anderen ...In het walvismuseum komen we ook te weten dat er walvissen zijn met tanden (dolfijnen, orkas, ...) en walvissen zonder tanden, maar met baleinen.