Als tussendoortje even het recept van een lokale specialiteit: de cuy, beter gekend als het guinees biggetje (cuy omwille van het geluid dat het diertje maakt ¨koei, koei¨, bij leven en welzijn)
Benodigdheden
- 1 guinees biggetje per persoon
- kruiden: komijn, zwarte peper, paprika, gedroogde rode chillies
- peper en zout
- aardappelen
Voorbereiding (1 dag)

Men neme een lief klein pluizig guinees biggetje uit zijn hok, de kleur is niet belangrijk. Je doodt het diertje en verwijdert het pelske in heet water. Vervolgens verwijder je de ingewanden en je wast de delicatesse in zout water. Je laat je toekomstige gerecht nog even drogen.
De avond voor het diner leg je het diertje in een marinade van komijn, zwarte peper en paprika. De chilli mag je in het bekje steken.
Bereiding (2 uur)

Je kan de gemarineerde big op verschillende manieren klaarmaken: op de grill of in een oven. Je legt het biggetje omringd door aardappelen (en eventueel de gemarineerde ingewanden als bijgerecht) op een schaal en schuift alles voor een tweetal uurtjes in de oven.
Geschiedenis

De cuy stond al van voor Christus op het menu van Zuid-Amerikaanse bergvolkeren. Het dier smaakt naar konijn en zit vol proteïnes. Het kon makkelijk gekweekt worden, at keukenafval en plantte zich zonder problemen voort. Pas met de komst van de Spanjaarden kwam de guinese big in Europa terecht als troeteldier.
Leuk weetje
Om de indianen te bekeren tot het katholicisme werden bijbelse taferelen lichtjes aangepast aan de eigen leefwereld. Zo zaten de Moren niet op kamelen maar op lama´s en op het laatste avondmaal stond .... jawel, Cuy op het menu!!! Bekijk het schilderij nog maar eens van dichtbij ...
2 opmerkingen:
Ok, volgens mij heb ik alle ingredienten. De meeste had ik gewoon in huis overigens. Alleen ... die aardappelen, zijn dat de oorspronkelijke? Of hebben ze daar de westerse patat intussen ge-her-importeerd?
dat is smullen geblazen
hihi
Een reactie posten