Tot slot een kort overzichtje van onze top en flop ervaringen gedurende deze vakantie. Straks stappen we weer op het vliegtuig richting koud Belgie. Tot een volgende keer ...
TOP
---
1. Zicht op de Annapurna bergen
2. Overwinning van de Thorung La pas
3. Dicht bij de natuur en besef van de relativiteit van alles
4. Mensen, cultuur en boedhisme in gompas, stupas, ...
5. Zon en bloemen in Pokhara
FLOP
----
1. Aanval van giardia (Pepe)
2. Rochelende, snuitende en fluimende nepali
3. Groepen onderweg de trekking, vooral zij die "bonjour" zeggen
4. Verkeerschaos, files en toeterende motors
5. Stoute wolken belemmeren het zicht op de bergen in Pokhara
A dream you dream alone is only a dream. A dream you dream together is reality. Enjoy our stories from the other side.
Grijze zielen
donderdag 25 november 2010
woensdag 24 november 2010
3 dagen Kathmandu valley
We sluiten onze reis af met 3 dagen ronddwalen in de Kathmandu valley. Voor degenen die veel werk en veel stress hebben, bij deze de management review: tempels, pakjes kopen, tempels, onderhandelen, nog meer pakjes, nog meer tempels en tussendoor uiteraard nog een streep zon en terrasjes meepikken. Hehe.
Bij valavond tuffen we naar Bodnath voor een van de grootste stupa's ter wereld. Rond 4u zijn de hordes toeristen weg en lopen de lokale Tibetanen met de klok mee rond de tempel. We doen een kleine anderhalf uur over 6 km (de avondspits begint hier duidelijk vroeger dan bij ons) en missen op een haar na de sunset. Meme al helemaal opgedraaid uit schrik voor een volgende niet-foto. Wat een stress weer!
De derde en laatste dag - namelijk vandaag, snif! - nemen we de taxi naar Baktapur, een stadje op 18 km van Kathmandu, bekend om ... een schitterend Durbar Square en tempels. De inkom is niet mals. Toeristen betalen hier 750 rupees (7,5 eur), ongeveer het bedrag waar we in de bergen een dag van overleefden, hotel inbegrepen. We krijgen wel waar voor ons geld, want we lopen al anderhalf uur verloren op zoek naar het fameuze Durbar Square. Koppig als we zijn, willen we geen van beiden de weg vragen en lopen dus als kiekens zonder kop - en met 3 plannekes - dezelfde straten in en uit. Na Durbar Square wagen we ons nog eens aan een uitgestippelde wandeling uit Lonely Planet en nu houden we het welgeteld een halve straat vol. We lopen hopeloos verloren, maar botsen gelukkig op een groep Belgische bejaarden uit Antwerpen die achter een Belgische gids met vlag en luidspreker aanlopen. We besluiten de tegenovergestelde weg te volgen... Om wat te besparen op transport, nemen we een bus terug. Aan de halte krijgen we een schitterend zicht op de bergtoppen van Langtang, een paar 7000-ers die hoog boven Kathmandu uittorenen. Dan toch nog een foto. Pepe raakt op de bus aan de praat met een zatte lokale dorpidioot en hij slaagt er maar niet in de man af te wimpelen. Na 10 keer te vragen van welk land we zijn, valt hij (de zatte) gelukkig in slaap. Wat een stress op vakantie!
De Belgische frietjes houden we dan voor volgende week, want vanavond gaan we lekker (hopelijk) Thai eten. Die hadden we nog te goed van het begin van de vakantie...
zondag 21 november 2010
Rondsnorren in Pokhara
's Anderendaags vertrekken we weer richting Kathmandu, en geloof het of niet .. van op de bushalte krijgt meme alsnog haar zin, een vluchtige blik op de witte reuzen. Pepe kan haar nog net op tijd in de bus sleuren, en we bollen in een voor de verandering best comfortabele bus richting hoofdstad.
zaterdag 20 november 2010
In vogelvlucht naar Pokhara
Om half 8 's morgens melden we ons op de luchthaven. De wachtzaal is een met prikkeldraad afgebakende zone in open lucht. Het vriest nog stenen uit de grond. Tot overmaat van ramp staat in hetzelfde hok (er is er namelijk maar 1) nog een groep Franse vrouwen die een volledig repertoire chansons afjengelen. Pepe krijgt het danig op zijn heupen en piert wanhopig of hij al een vliegtuigje de berg ziet omdraaien. Maar noppes... 2 uur later is er nog steeds geen enkel vliegtuig te bespeuren. De Fransen nemen het zekere voor het onzekere, cancelen hun vlucht en laden hun bagage op een jeep voor een 10-uur durende rit door de bergen naar Pokhara. Pepe is helemaal hersteld en loopt snel even de luchthaven uit om bij de plaatselijke bakker wat proviand in te slaan. Plots schalt een sirene door het hele dorp en overal springen mensen recht. De Fransen draaien net de bocht om als we een eerste vleugeltje zien opduiken! Jippiee, dan toch vliegen. Alhoewel... over een uurtje zal de wind opsteken en worden alle vluchten gecanceld. We hollen naar de incheckbalie en na veel geduw en getrek, kunnen we de felbegeerde boarding pass bemachtigen. Vandaag verwachten ze dat er max 4 of 5 vluchten zullen vertrekken. We zien er een paar landen, maar telkens met de verkeerde staart (nepali air, sita air - damn, hadden we toch die moeten nemen? - agni air). 5de keer, goede keer... daar is de Yeti! Meme doet het in haar broek in het piepkleine propellervliegtuigje. We laveren tussen de 8000-ers door en de zichten zijn adembenemend. Of ligt het gebrek aan adem dan toch aan de vlucht?
De volgende dag brengen we een bezoek aan het International Mountaineering Museum. Het geheel is redelijk modern opgevat en het is wel leuk om te zien hoe de eerste expedities de gigantische pieken veroverden. In de nagebouwde gompa raken we aan de babbel met een Tibetaanse vrouw die wat uitleg geeft over de verschillende beelden. Even later haalt ze een tas boven en probeert ons wat juwelen aan te smeren. Een gids die dan toch een niet-gids blijkt te zijn...
Als we buitenkomen, is het al pikdonker en we weten totaal niet hoe we terug moeten geraken. Pepe begint halstarrig naar de verkeerde kant te stappen onder het mopperen dat het een absolute don't is om daar 's nachts te lopen. Gelukkig kan meme hem overtuigen dat het meer aan de andere kant ligt...
vrijdag 19 november 2010
Fototime !!!
Eindelijk tijd en infrastructuur om een paar foto's te posten, dus scrol naar beneden en geniet mee van een paar sfeerbeelden.
dinsdag 16 november 2010
Dag 15 - 17 : Muktinath - Kagbeni - Jomsom
Nu we weer op niet-berg hoogte slapen (2800m noemen ze hier een 'hill') kennen we de rustigste nacht sinds lang. We slapen (slapen!) tot 8u en vertrekken nog later dan anders op pad.
zondag 14 november 2010
dag 11 - 14: op naar de Thorung La pas (5416m)
dinsdag 9 november 2010
Dag 10: uitstap naar Manang
Voila, bij deze zijn we ook wat de datum betreft, mee met de blog. Het is hier nu dinsdag 9 november. Morgen trekken we nog wat hoger en hopelijk kunnen we over een drietal dagen de pas over.
Dag 9: uitstap naar Ice Lake
dag 8: uitstapje naar Milarepa's Cave
Na de broodnodige was en plas vertrekken we richting Milarepa's Cave. Het is een relatief eenvoudige klim naar een grot waar een monnik ooit een jager bekeerde. De boog van de jager zou nog boven de grot te zien zijn.
Zoek de boog ... |
We nemen 's avonds een grote slok van de plaatselijke rum en worden voor het slapengaan beloond met een "huge" vallende ster. Zolang alleen de sterren vallen....
Dag 7: Ngawal naar Bragha
We dwalen nog wat rond in de nauwe en steile straatjes (nu ja....) van het oude stadje en genieten s avonds van een sterrenhemels zoals we die nog nooit gezien hebben.
maandag 8 november 2010
Dag 5-6 Chame via Upper Pisang naar Ngawal
God, Shiva of Buddha himself zijn ermee gemoeid maar de groepen toeristen lijken in het niets opgelost. Even twijfelen we of we wel het juiste pad volgen, want ons kennende... We wandelen door een weidse vlakte vol dennenbomen en komen na een tweetal uur aan in een klein dorpje, Brahtang. Een oude man zit op een muurtje appels in schijfjes te snijden die hij te drogen legt in de felle alpinezon. Het tafereel lijkt zo gekopieerd van een Breughelschilderij.

Na de tussenstop komen we in een soort canyon terecht. Het pad is uitgehouwen in de rotsen. Een paar bochten later stuiten we op een immense rotswand van 1500 m hoog. Lokalen geloven dat de zielen van de afgestorvenen deze wand moeten beklimmen nadat ze het lichaam verlaten. Voor het eerst vangen we een glimp op van de vele pieken die ons de komende dagen zullen vergezellen, Annapurna II (net geen 8000m) is de eerste in het rijtje. We passeren ook voor het eerst de kaap van 3000 meter en de lucht wordt ijler. Via een shortcut komen we aan in Upper Pisang, een dorpje op 3300, dat tegen de bergwand is gebouwd.
In de gompa pikken we nog snel een ceremonie mee. 5 monniken zitten op een rij en prevelen onverstaanbare klanken vergezeld van occasioneel getoeter in een monotoon gedreun op een gong. We dachten dat ze een paar minuutjes zouden volbrabbelen om de toerist blij te maken, maar plots daagt het dat ze van plan zijn om een volledig gebedsboekje af te dreunen. Na een uur zijn we compleet verkleumd. We zitten verkrampt in een geforceerde lotushouding en tellen de centimeters af, het boekje is ongeveer 10cm dik. Gelukkig komt ook aan niet-zo-mooie liedjes een einde. De oppermonnik klapt het boek dik en we strompelen de gompa uit. Om een paar minuten later het meest hilarische tafereel te aanschouwen.
Onze serieuze monniken hebben hun kleed uitgegooid, blijken jongens van een jaar of 16 en staan zowaar pottekestamp te spelen tegen de muur van de gompa. Tot zover de devotie.
De volgende dag klimmen we eerst 400 meter tot Gyaru. We passeren een prachtige rij gebedsmolens met gegraveerde stenen in alle mogelijke kleuren. Als we nog eens snel internet hebben, posten we zeker wat fotos. De lucht is staalblauw en de toppen van de bergen zijn schitterend. We puffen bij elke bocht terwijl het pad steeds verder de wand op zigzagt. Meme heeft duidelijk last van de hoogte al zou dit soort beklimmingen ook in Belgie het nodige gepuf vergen. Hier kan ze het gelukkig nog op iets steken. Na Gyaru is het pad iets makkelijker en we bereiken een sprookjesachtig dorpje in een prachtige vallei, Ngawal. Het dorp ligt op 3600 meter. We duiken in onze fleecen en donsjasjes, eten een lekkere maaltijd look (alle gerechten zijn hier gemaakt met heelder bollen look dus we zullen allicht nog maanden stinken) en duiken dan onze slaapzak in. Morgen trekken we verder naar Bragha.
Na de tussenstop komen we in een soort canyon terecht. Het pad is uitgehouwen in de rotsen. Een paar bochten later stuiten we op een immense rotswand van 1500 m hoog. Lokalen geloven dat de zielen van de afgestorvenen deze wand moeten beklimmen nadat ze het lichaam verlaten. Voor het eerst vangen we een glimp op van de vele pieken die ons de komende dagen zullen vergezellen, Annapurna II (net geen 8000m) is de eerste in het rijtje. We passeren ook voor het eerst de kaap van 3000 meter en de lucht wordt ijler. Via een shortcut komen we aan in Upper Pisang, een dorpje op 3300, dat tegen de bergwand is gebouwd.
De volgende dag klimmen we eerst 400 meter tot Gyaru. We passeren een prachtige rij gebedsmolens met gegraveerde stenen in alle mogelijke kleuren. Als we nog eens snel internet hebben, posten we zeker wat fotos. De lucht is staalblauw en de toppen van de bergen zijn schitterend. We puffen bij elke bocht terwijl het pad steeds verder de wand op zigzagt. Meme heeft duidelijk last van de hoogte al zou dit soort beklimmingen ook in Belgie het nodige gepuf vergen. Hier kan ze het gelukkig nog op iets steken. Na Gyaru is het pad iets makkelijker en we bereiken een sprookjesachtig dorpje in een prachtige vallei, Ngawal. Het dorp ligt op 3600 meter. We duiken in onze fleecen en donsjasjes, eten een lekkere maaltijd look (alle gerechten zijn hier gemaakt met heelder bollen look dus we zullen allicht nog maanden stinken) en duiken dan onze slaapzak in. Morgen trekken we verder naar Bragha.